miércoles, 22 de noviembre de 2017

Kahoot i la competició

Així es veurà una pregunta a la pissarra electrònica o al projector.
Per provar kahoot, he fet un test de 10 problemes lògics i matemàtics per a segon de Primària. Crec que és una eina interactiva més adient per a cursos del cicle mitjà o superior, i millor encara per a Secundària. La grafia és d’impremta, el màxim de lletres a l’enunciat de cada pregunta és de 95 caràcters i el temps per contestar cada qüestió és, a tot estirar, de dos minuts.

Pot agradar a l’alumnat perquè és un joc competitiu. Per a cada qüestió contestada apareix la puntuació i classificació de cada jugador respecte de la resta de companys. Però per aquest mateix motiu pot ser contraproduent usar-lo. Personalment no estic en contra dels jocs competitius, sempre i quan no s’usin de manera massa habitual. Crec que cal aprofitar-los per treballar aspectes conductuals, com poden ser:

  • El joc net: juguem per divertir-nos, no hem de fer trampes per guanyar; al cap i a la fi, amb la martingala només ens enganyem a nosaltres mateixos, i, de passada, podem fer mal als companys. 
  • Saber guanyar: si guanyem, manifestarem alegria, però no hem de vantar-nos davant dels companys ni riure’ns o humiliar-los, perquè, a més, sempre hi haurà algú millor que nosaltres. Podem aprofitar per ensenyar als companys alguna estratègia. 
  • Saber perdre: si perdem, no hem d’acollir enveja i ressentiment cap als que han guanyat. Nosaltres podrem millorar per a una altra vegada i, segurament, uns som més bons en unes coses i d’altres en altres. A més, hem d’alegrar-nos pel triomf d’un amic o company. 
  • Competir amb un mateix. Aquest tipus de joc (o l’aprenentatge en general) podem emprar-lo per a competir amb nosaltres mateixos, és a dir, adonar-nos quant hem après sobre quelcom amb el pas del temps. Ull, però, perquè es podria donar el cas que arribéssim a explotar-nos a nosaltres mateixos amb la idea de treure el millor de cadascun de nosaltres. Sempre podem millorar, sí, però no sempre tindrem l’obligació de fer-ho, i ens hem d’estimar i valorar igual a nosaltres mateixos, millorem o no. 
Kahoot també es pot usar per a d’altres activitats, però no les he provat. Per saber com funciona l’eina podeu consultar aquests dos enllaços: “Com crear un kahoot” i “Com funciona Kahoot”. A Secundària, on suposo que molts alumnes ja tenen mòbil, es poden emprar aquests dispositius per contestar les preguntes, però a Primària l’ús de la sala d’ordinadors es fa força indispensable.

Dit tot això, us deixo l’enllaç a l’activitat per si hi voleu fer una ullada o la voleu usar algun cop:


He dit abans que havia provat Kahoot. No és ben cert, he fet una activitat per veure com funcionava a nivell tècnic, però no sé com aniria a una classe. Això és cosa vostra. Només la vaig provar amb la meva filla, que fa primer, i li havia de llegir les preguntes. Li va agradar, però tampoc no competia amb ningú.

No hay comentarios:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ara a la portada