martes, 2 de diciembre de 2014

Estimacions

Vaig conèixer l’activitat que us presento a continuació a una substitució de segon de Primària, però també es feia als cursos de primer i d’Infantil. L’objectiu de la tasca cerca que l’alumnat incrementi l’atenció i la concentració, i, en concret, que reconegui i compti de forma visual i en un breu lapse de temps quants elements hi ha dibuixats a una vintena de làmines. Clar que també pot servir per practicar l’escriptura dels números. L’exercici, de freqüència quasi diària, va ser ideat per un matemàtic.

Una mostra de les làmines.

Per poder traslladar aquesta activitat a futurs grups, he dissenyat 85 làmines amb diferents agrupacions d’animals: des d’un de sol, fins a conjunts de 12, però és probable que hagi d’afegir de nous quan la quantitat d’elements a comptar es quedi curta.

Com avançava, es tracta que l’alumnat copsi d’una ullada quants objectes hi ha al foli que la docent presenta al grup. Segons la meva experiència, si a la làmina apareixen pocs animals –cinc a tot estirar-, només cal ensenyar-la com a molt un segon; una mica més, si se sobrepassa aquesta quantitat. Penseu que la substitució la vaig fer durant les tres primeres setmanes de novembre.

L’alumnat disposa d’una graella per apuntar el resultat. Una tirallonga de 20 estimacions ocuparà cinc files i quatre columnes, i, per tant, en cinc dies s’esgotarà una graella. Millor fer fotocòpies per les dues cares.

Un cop fet l’exercici, el repassava en veu alta i cada nena i nen el corregia. Després, preguntava quants havien fet totes les estimacions bé, quants s’havien equivocat només en una, o quants en dues o tres... (no recordo més de tres equivocacions i només algun cop). En total, l’activitat no dura més de cinc o sis minuts.

Quan vaig adonar-me que tothom les feia bé, vaig apujar el nombre d’elements. Al principi de la substitució, el nombre d’objectes només arribava a set com a màxim –i mai mostrava menys de tres-, però al final alguna de les fitxes ja en contenia 10.

Per si voleu fer làmines amb més de 12 elements heu de saber que les il·lustracions dels animals pertanyen a Vladimir Zúñiga. Si algú usa l’activitat ja em dirà què tal li funciona. Ah!, les làmines estaven plastificades perquè se sostinguessin millor, però també pot servir ficar-les a dins d’un portafoli.

Les previsualitzacions dels documents (graelles i làmines), potser no es veuen bé, però després, quan es descarreguen, sí.

No hay comentarios:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ara a la portada